Bravofly – rejs verden

REJSEBLOG
Home > Destinationer > Amerika > Inti Raymi: en guide til Inkaernes solfestival

Amerika

Inti Raymi: en guide til Inkaernes solfestival

Inti Raymi: en guide til Inkaernes solfestival
juli 27
12:33 2015

Den er ofte blevet parodieret af populær kulturen, for eksempel i Tintin-hæftet Soltemplet, denne peruvianske hyldest til solguden, Inti, der plejede at involvere masseofringer. Lamaer fik hugget i det blodige ritual, der også var dedikeret til Pachmama, Intis kone og gudinde for frugtbarhed og høsten.

 

Der bliver ikke udgydt blod i nutidens genopførelser af ceremonien, og der er komfortable stole til turister. Den bliver kritiseret af nogle for at være for teatralsk, men begivenheden fremfører ikke desto mindre traditioner, der daterer 500 år tilbage til Inkarigets storhedstid, da det var den vigtigste ceremoni, der blev udført i hovedstaden, Cusco. Den fejrede inkaernes nytår og vintersolhverv, når solen var længest fra den side af jorden, og Inti skulle smøres for at vende tilbage.

fortaleza-sacsayhuaman

Idag finder det sted i Sacsayhuamán, en kæmpe stenruin der er indhyllet i mystik, men det var højst sandsynligt et fort, i Peru. Den heldige skuespiller der bliver valgt til at portrættere Sapa Inca, kejseren, bliver båret til bygningsværket på bakketoppen i en guldbelagt stridsvogn. Heldigvis for dem der skal bære, så er det en kopi af originalen, 60 kilos skønhed. Startende fra ruinerne af Qorikancha, soltemplet, kommer optoget igennem gader fyldt med musik, dans, bøn, blomster og kvinder med koste der fejer de onde ånder væk. Sammen med kejseren er hans kvindelige modpart, Mama Occlo, forskellige præster og andre deltagere klædt som slanger, pumaer og kondorer.

 

Når de ankommer til pladsen på bakketoppen, så bliver der holdt taler på Queachua, inkaernes sprog, mens publikum venter på de falske ofringer. Efter ypperstepræsten er blevet færdig med lamaerne, holder han et hjerte op til Pachmama og læser fremtiden i blodpletterne. Som Intis kugle glider ned under horisonten, bliver der fyret op for bål og optoget tager tilbage mod Cusco.

320985,xcitefun-inti-raymi-10

Selvom Peru aficionados brokker sig over, at de officielle aktiviteter er for opstillede, så nyder de underholdningen, der findes på gadeniveau udkanten. Grupper af studerende udfører folkedanse; brandmænd, lærer og andre lokale grupper marcherer med bands; og der er optimale muligheder for at høre peruviansk musik.

Dette år falder festivalen på den 24. juni. Vi råder dig til at booke i forvejen for at få et sæde ved ceremonien, selvom at komme til at stå med de lokale er mere sandsynligt, og reservér overnatning i Cusco.

About Author

Kristian

Kristian

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment