Bravofly – rejs verden

REJSEBLOG
Home > Tema > Sommersolhverv: en guide til at fejre den længste dag på året

Tema

Sommersolhverv: en guide til at fejre den længste dag på året

Sommersolhverv: en guide til at fejre den længste dag på året
august 03
11:52 2015

Et hint af historie

Sommersolhverv er et meget kontroversielt emne. Efter at have inspireret oldtidens druider til at udføre ritualer ved stencirkler og stifteren af Burning Man-festivalen til at afbrænde afbildninger, så forårsager navnet alene splid. Solbegivenheden, når solen er direkte over den nordlige halvkugle, indikerer midsommer på halvkuglen. Men da samme øjeblik indikerer midvinter på den sydlige halvkugle, så kunne det blive kaldt det mere neutrale nordligt solhverv.

Men prøv at fortælle det til en skotsk druid. Fejringen der marker den længste dag i det nordlige år, kan dateres tilbage til tiden før kristus, og har inspireret forskellige ritualer, lige fra fertilitet til ofringer med et håb om en god høst det kommende år.

Festivalen, idag

Idag vil vi gerne snakke om en af de mest kendte fejringer af sommersolhvervet, ved Englands Stonehenge i Wiltshire, der længe har været omsværmet af kontroverser. Fra 1972 til 1984 mødtes neo-druider, new-age-rejsende og andre alternative fælleskaber den 21. juni hvert år ved den neolitiske stencirkel til Stonehenge Free Festival  sammen med kultbands som Hawkwind og Gong.

summer-solstice-sunrise-at-the-stonehenge

I 1985 stoppede autoriteterne en konvoj med omkring 100 køretøjer fra at sætte op til festivalen, et møde der endte med den famøse Battle of the Beanfield, hvor kampklædt politi stødte sammen med de rejsende. Uddødeliggjort i en sang af The levellers, blev denne hændelse et symbol på utilfredsheden.

Efter at have været lukket i mange år, blev Stonehenge genåbnet til sommersolhvervet i 1999. Begivenheden tiltrækker nu mere end 20.000 deltagende, fra dem der bare gerne vil se daggryet til hvidklædte druider der observerer solen stå op over Hælstenen. Neo-hedenske purister brokker sig nu over, at der er mange, der behandler det som en forfest til Glastonbury-festivalen, og dermed formindsker betydningen af de forskellige ceremonier og potentielt ødelægger det antikke sted.

Sommersolhverv bliver fejret over hele Storbritannien, hvor det markerer begyndelsen, istedet for midten, af landet korte solrige årstid. Med sin rige keltiske arv er Skotland et godt sted at finde forsamlinger, fra Ring of Brodgar på Orkneyøerne til Beltane Fire Societys Lughnasadh (majskonge) ceremoni i Edinburgh.

G05131-W-Ring-of-Brodgar

About Author

Kristian

Kristian

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment