Bravofly – rejs verden

REJSEBLOG
Home > Fester > Halloween

Fester

Halloween

Halloween
oktober 29
12:14 2015

Slik eller ballade? En rejse til mysteriernes verden!

Spanien har omfavnet en helligdag hvis rødder langt fra er klare, men fejret over hele verden: USA, Skotland, Irland, Frankrig… Vi snakker om Halloween, passagen fra 31. oktober til 1. november, og hvad der i Spanien kaldes De Dødes Dag.

Fra Rumbo vil vi gerne fortælle dig om Halloweens rødder og hvordan spaniere fejrer den. For over 3000 år siden, når det nærmede sig 31. oktober, havde kelterne ritualiseret slutningen på høstsæsonen og starten på vintersæsonen. Festligheden blev kaldt Samhain. Store områder i Irland, England, Skotland og Frankrig var befolket af dette folk, der lagde grundstenene til denne helligdag der, mange år senere, ville sprede sig til hvert hjørne af kloden.

Dengang troede druider allerede, at hekse kunne forstærke deres kræfter og forbinde de levendes verden med de dødes i nogle timer på denne nat. Navnet stammer dog fra USA: Halloween er kort for ”All Hallows Eve”.

I både Storbrittannien og USA er det en rodfæstet traditionm og den inkluderer altid spøgeseshistorier, drillen, pranks og monster og spøgelseskostumer for skræmme de naive. Spanien er ankommet lidt sent til natten med ”slik eller ballade” men er nu dybt involveret. Vi er sikre på, at mange folk allerede er blevet overrasket af børn, der banker på døren og spørger efter slik, mens de siger ”slik eller ballade?”.

Men, på trods af de mange ”justeringer” fra engelsk kultur til spansk har vores land dets egen måde at fejre De Dødes Dag. Og vi må sige at nogle af dem er unikke:

Halloween lavet i Spanien

 

Tosantos i Cadiz

For at forstå dette navn skal du vide, at det er kort for ”Todos los Santos”, som kan oversættes til Allehelgensdag. I denne by i Andalusien finder der nogle gademarkeder sted dagen før. De mest populære ting er sæsonprodukterne: nødder, mandler, hasselnødder, ristede kasanjer, tørrede figner, dadler og ristede søde kartofler. Tørrede frugt, chokolade og slikstænger er også meget populære. De er klædt ud til begivenheden med satiriske fortolkninger af kendte og politikere, og de plejer at være åbne indtil langt ud op natten.

shutterstock_252451156_2

Parader, teaterstykker og underholdende aktiviteter for børn er også en del af denne nat, og voksne tager på bar for at blive ved med at feste efter midnat. Det stigende popularitet af ”slik eller ballade” har også spredt sig hertil, og børn banker på alle døre for at samle slik inden sengetid.

”Rygsækdag” i Ceuta

Denne måde at bruge 1. november på har meget uklare rødder. Nogle historiebøger placerer denne tradition til omkring det 19. århundrede, da folk i Ceuta plejede at bære blomster til kirkegården, samt en rygsæk fyldt med mad, så de kunne blive der hele dagen. Andre kilder peger på at denne tradition kan føres tilbage til en episode under den første marokkanske krig.

Uanset hvad, så er sandheden at folk i Ceuta virkelig ser frem til denne begivenhed: venner og familier tager ud til bakkerne for at bruge en dag i godt selskab mens de spiser og drikker.

Soundtracket til denne specielle ”Backpack day”har ikke noget at gøre med ”slik eller ballade”, og på spansk lyder den sådan her: ” la mochila, la mochila, no se la come el gato ni la gallina, solo mi barriga”. Der kan oversættes til: ”Rygsækken, rygsækken bliver ikke spist af kyllingen eller katten men af min mave.” At tage ud på landet for at spise er ret normalt i andre spanske regioner såsom Extremadura, Jaen og Sevilla for at nævne nogle få.

Grød mod de onde ånder i Jaen

I landsbyen Begíjar, beliggende i Jaen, tager de unge mellem den 31. oktober og 2. november sovsepander med grød med ud på vejene. Men de spiser det ikke. De bruger det rent faktisk til at dække låsene på alle huse for at holde de onde ånder ude.

shutterstock_298664759_2

Som natten går begynder stearinlys at gløde vejen for de afdøde, og familier og venner bruger timerne sammen, mens de spiser tortillas og chokolade.

”Finados” Nat på Kanarieøerne

Denne tradition er hedder sådan fordi ”finados” er de afdøde. 2. november samler familier og venner sig for at fortælle historier om dem, der ikke er her mere. Mens de gør det, deler de mandler, valnødder og dessertvin, anis og honningrum. De populære ”finadas” finder også sted med musik, parader og ”Finaos dans”.

Sjælenes optog i Soria

Hver 1. november finder  der et optog sted i Tajueco, en by i Soria. Det bliver opført af broderskabet Cofradía de las Ánimas, der er delt i to grupper: en formet af singler og den anden af gifte. Disse folk synger sjælenes hymne og, efter det, ringer de med en klokke og uddeler kage og vin.

Det er en meget anerkendt begivenhed og hele byen involverer sig for at få det til at ske.

Allehelgensmarked i Alicante

Cocentaina er den præcise beliggenhed for en af de ældste festivaler, der har forbindelse til dette tidspunkt på året. Vi snakker om Allehelgensmarkedet, eller ”Fira de Tots Sants” som de kalder det. Det daterer sig tilbage til 1346, og det er Spaniens ældste marked. Her kan du finde arabisk souk, et julemarked, forlystelser til børn, dyreudstillinger og masser af sjov… Tre dage er alt det tager for at få tusindvis af folk fra hele Spanien til at besøge Cocentaina.

Samhain i Galicien, meigas-landet

Vi kunne ikke glemme måden galicianerne fejrer Allehelgensdag. Igennem årene har denne region i stigende grad genskabt værdien af lokale traditioner. I dette land med meigas eller hekse, afholder nogle byer i A Mariña, Ferrol-området og Arousa festligheder, hvor alle klæder sig ud som magiske væsner.

shutterstock_213838675_2

Børn beder om slik fra dør til dør, folk skærer ansigter i græskar for at skræmme onde ånder, og en parade af døde vandrer omkring for at finde nye sjæle.

Kastanjefest i Extremadura, Toledo og andre spanske områder

Ristede kastanjer med honning, mælk og kager. Søde kartofler, figner, valnødder, agern, ost, græskartærte og sød cider eller muskat. Katalonien, Valencia, de Baleariske Øer og Aragon plejer at male sine ansigter med aske, hoppe i lejrbål og underholde sig selv med spøgeseshistorier. Dette er bare nogle få traditioner der bliver udført over hele Spanien den 1. november. Som du kan se, så har de i mange tilfælde intet at gøre med den populære helligdag, som de har taget navn fra: Halloween.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment