Bravofly – rejs verden

REJSEBLOG
Home > Destinationer > Europa > Bonfire Night

Europa

Bonfire Night

Bonfire Night
november 04
23:40 2015

‘Remember, remember! The fifth of November, the Gunpowder treason and plot; I know of no reason why the Gunpowder treason should ever be forgot! Ringer det en klokke? De fleste af jer har sikkert hørt den på grund af den dystopiske roman af Alan Moore “V for Vendetta”, mesterligt tilpasset til filmens verden af brødrene Wachowski. Selvom sangen er velkendt, så er det ikke alle, der kender den sande historie bag den. Lad mig fortælle dig historien om Guy Fawkes, en historie om forræderi og konspiration.

4 guy fawkes

I november 1605 fejlede en gruppe aktivister ledt af Guy Fawkes i at myrde den protestantiske Kong James I og hans ministre ved at sprænge Palace of Westminster i luften under den officielle af parlamentet. Dette forsøg fik navnet “Gunpowder Plot”.

Grunden til dette plot var kongens intolerance mod katolikker. Derfor smuglede aktivisterne 36 tønder krudt ind i en kælder i House of Lords. Da Fawkes var ved at antænde lunten, blev han arresteret af kongens vagter, tortureret og hængt. Hans straf blev sat som eksempel for at afskrække fremtidige forrædere. Efter at være blevet parteret blev Fawkes jordiske rester sent til “kirkegårdens fire hjørner”.

4 king james I

Den 5. november blev erkæret til nationaldag af parlamentet. Siden 1606 har Guy Fawkes Day eller Bonfire Day været fejret med fyrværkeri, bål og parader over hele Storbritannien og i nogle tidligere kolonier. Interessant nok, så er det eneste sted i Storbritannien, hvor denne festlighed ikke bliver fejret, St. Peter’s-skolen i York, Fawkes tidligere skole. Det er også almindeligt at smide dukker, der repræsenterer Guy Fawkes samt andre politiske figurer, som paven, i bålet. Folk samles omkring bålet for at synge og spise traditionel mad på denne nat – Parking Cake, en klistret kage der indeholder havregrød, melasse, sirup og ingefær. Lyder det ikke lækkert?

4 house of parliament

Sprognørderne vil sikkert gerne vide at ordet “guy”, der nu betyder “mand”, blev brugt til at beskrive en “frastødende, grim person” til erindring om Fawkes.

Tag et fly til Storbritannien denne november og lad Guy Fawkes’ magiske ånd overtage dig.

About Author

admin

admin

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment